Lídři členských států na summitu o klimaticko-energetickém balíčku vyzvali Evropskou komisi, aby do června vypracovala plán, jak snížit závislost unie na dovozu zemního plynu z Ruska. Finální odsouhlasení závazků ve snižování znečištění ovzduší a dalším růstu obnovitelných zdrojů má pak padnout do podzimu.

„Odložení rozhodnutí o závazcích dalšího snižování emisí a budování obnovitelných zdrojů znamená nevyužitou šanci pro jasný signál zájmu evropských politiků o posílení energetické soběstačnosti unie na dovozu ropy nebo zemního plynu. Na druhou stranu jde o šanci, že si česká vláda nechá vysvětlit výhody pokračování snižování znečištění ovzduší nebo využití možností šetrné energetiky. Právě jasné závazky v šetrné energetice přitom mohou srazit závislost států EU na dovozu ruské ropy nebo zemního plynu. Jen Česko stojí dovoz fosilních paliv okolo 180 miliard korun ročně,“ komentuje výhody společné šetrné energetické politiky Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Celý článek: http://www.alies.cz/2014/03/eu-ma-vytvorit-jasny-plan-jak-snizit-energetickou-zavislost-na-ruskem-plynu/