Už nejen na kritických serverech (např. těch, které dlouhodobě hovoří o tématu peak-oil) se objevují informace o revizích výtěžnosti ložisek břidličného plynu a ropy. Jako příklad slouží California Monterey Shale, kde byla nedávno provedena revize vytěžitelných rezerv směrem dolů o 96%. Uveďme dále, že břidličná ropa má podstatně nižší energetickou návratnost ( EROEI) než ropa konvenční (např. vysoce kvalitní ropa irácká), což znamená, že potřebuje vyšší cenu. Hluboký propad cen ropy by tedy americkým těžařům zrovna moc nepomohl. Poškodil by je o to víc, pokud by pád ceny ropy byl spojen právě se změnou monetární politiky. Odvětví těžby břidlic je velice kapitálově náročné, vyžaduje masivní a levné financování. Pokud by se razantněji zvýšily úrokové sazby a přístup k úvěrům by se stal obtížnějším, pak by se celé, dnes tak dynamicky vypadající odvětví, dostalo do značných problémů. Sen o soběstačnosti USA se všemi dopady na zahraniční politiku (neboť ta byla v minulých dekádách energetickými potřebami USA ovlivňována velice silně) by se rozplynul. I proto se úvahy o tom, že břidličný boom USA je jen bublinou poháněnou kvantitativním uvolňováním, objevují stále častěji. Klíčový ovšem bude čas, tj. kdy a za jaké konstelace břidličná bublina praskne.

Celý článek na blisty.cz: http://www.blisty.cz/art/73819.html