V jaderných reaktorech se aktuálně vyrábí kolem 4,5 procenta světové elektřiny. Podle Mycle Schneidera, experta na jadernou energii, dosáhlo jádro vrcholu v roce 1994. V té době jádro pokrývalo 17 % výroby. Od té doby ale podíl jaderné elektřiny klesá. „Propad není způsobený havárií ve Fukušimě, ta jen celý proces urychlila,“ dodává Schneider. Podle něj, stejně jako podle dalších odborníků, je důvodem zkrátka příliš vysoká cena energie.

„V roce 2013 byla v USA poprvé zavřena jaderná elektrárna, jejíž stavba byla splacená a měla platnou licenci do roku 2032. Důvodem byla vysoká cena vyráběné elektřiny,“ vysvětluje Schneider. Podle něj například Francie doplácí každý rok 1,5 miliardy euro na ekonomické ztráty jaderných elektráren. Podle něj tím padá i mýtus, že jaderné reaktory jsou drahé na výstavbu, ale mají levný provoz.

Podle Jana Ondřicha(Candole) by bylo nejlepší zapojit se do německé energetické obnovy a participovat na jejím vývoji. „Například posílit přenosové soustavy, abychom mohli lépe dovážet levnou elektřinu z Německa,“ říká Ondřich. Navíc by díky inteligentním přenosovým soustavám, které by byly schopny reagovat na skutečnou spotřebu ve špičkách, bylo možné snížit celkový instalovaný výkon evropských elektráren.

Celý článek:  http://biom.cz/cz/zpravy-z-tisku/konference-jadro-ceskou-energetiku-nespasi-spis-bychom-meli-budovat-site-do-nemecka