Americké ministerstvo průmyslu odhaduje, že cena elektřiny z fotovoltaiky klesne do konce tohoto desetiletí na 0,06 dolarů za kilowatthodinu (1,2 koruny za kilowatthodinu). Fotovoltaika bude schopná cenově konkurovat energii z uhlí nebo jádra a po roce 2020 bude dokonce levnější.

V letech 2015-2017 budou na trh uvedeny panely třetí generace (vícevrstvé a koncentrátorové články), které se prozatím jen testují, mají účinnost 30–40 %. Další snižování nákladů v solární energetice je založeno na zvýšení efektivity a zlevnění souvisejících komponent pro výrobu solární elektřiny – například střídačů nebo nosných konstrukcí.

Odborníci, očekávají, že během příštích 4- 6 poklesnou ceny batérii až o 40-50% a bude dosaženo tzv. bateriové grid-parity. Ceny solární energie, včetně skladování,  bude nižší, než cena elektřiny z distribuční sítě. Solární energie se bude skladovat v bateriích elektromobilů, v chytrých střídačích nebo v samostatných bateriích.

S rozvojem tzv. výkonové elektroniky- tj. chytrých panelů (vybavených mikrostřídači nebo optimizéry) přijde obrovský boom malých solárních elektráren o výkonu 1-3 kWp. Tyto elektrárny se stanou standardní výbavou většiny domů stejně jako v současnosti vysokorychlostní internet nebo klimatizace.