Jaké jsou skutečné celkové náklady na výrobu elektrické energie? Tato otázka je pro debatu o budoucím vývoji zásobování energiemi zásadní, nicméně německé faktury za elektřinu dávají jen částečnou odpověď. Jako samostatnou položku sice uvádějí náklady na podporu obnovitelných zdrojů energie, ovšem velká část nákladů na konvenční energie zahrnuta není. Společnost nicméně tyto „skryté“ náklady zaplatí jinde. Naše studie jasně ukazuje a věrohodnými statistikami dokládá, že pokud by se skryté náklady na konvenční energie promítly do faktur za elektřinu, příplatek za OZE by vysoce převýšily. Jinými slovy řečeno: poslední argument, kterého se zastánci konvenčních zdrojů energie tak pevně drží, byl vyvrácen. V konečném součtu jsou jádro a uhlí nejen nebezpečné a špinavé, ale také dražší než vodní a větrná energie. Od tohoto okamžiku se může tvrzení, že „obnovitelné zdroje jsou méně nákladné“, stát východiskem debat o naší energetické budoucnosti .

Studie ke stažení: http://www.cz.boell.org/web/50-1375.html